Ticaret unvanı, şirketlerin resmiyet kazanması için zorunlu olmanın ötesinde işlevlere sahiptir. Türk Ticaret Kanunu’na göre tacirlerin tescil edilen ticaret unvanlarını ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazmaları zorunludur. Bununla beraber işletmeyle ilgili olarak düzenlenen ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde ticaret unvanı gösterilir. Ticaret unvanının bu şekilde etkin ve sürekli kullanılması sonucu unvan, verilen hizmet ile halk nezdinde de özdeşleştirilmektedir. İşte bu şekilde ticaret unvanının kullanılması markasal kullanım yerine geçebilir: ticaret şirketinin unvanı akla şirket tarafından sunulan mal ve hizmetler getiriyorsa markasal kullanımdan söz edilebilir. Örneğin Apple Inc. şirketine ait Apple unvanı şirketin sunduğu mallar kapsamında olan cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi elektronik aletleri çağrıştırmaktadır.
Ticaret unvanı, gerçekleştirilen ticari faaliyetlerde bir ayırt edicilik sağlıyorsa şirketin bunu gerekçe göstererek başkalarının o unvanı kullanmasını ya da unvanı marka olarak tescil ettirmesini önlemesi mümkündür. Aynı unvana sahip bir başka şirketin o unvanı terk etmesi için dava açılabileceği gibi, her ne kadar ticaret unvanı Sınai Mülkiyet Hakkı tanımı içinde yer almasa da, Hak sahipleri, ticaret unvanlarına dayanılarak markanın hükümsüzlüğü davası açılabilecektir.. Ticaret unvanları kötüniyetli olarak kullanılması durumunda zarar gören şirketlerin tazminat talep etmesi de mümkündür. Nitekim Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 30.05.2016 tarihli kararı ile aşağıda yer alan hükmü onamıştır:
“…ticaret unvanının markasal kullanımı markaya tecavüz ve haksız rekabet yaratacağından ve unvandaki diğer kelimelerden öne çıkartılarak markasal bir algı yaratacak şekilde kullanımı da markaya tecavüz ve haksız rekabet yaratacağından davalının ihtara rağmen kullanımını sürdürdüğü kusurlu olduğu bu nedenle maddi ve manevi tazminat şartlarının oluştuğu gerekçesiyle, davanın kabulü ile…”
Bunun yanı sıra markalar tescil edilmeden, başvuru aşamasında da tespit edilebilir ve markaların tescilleri önlenerek hükümsüzlük davasına dahi gerek kalmadan ticaret unvanının şirkete sağladığı ayırt ediciliğin korunması sağlanabilir. Kuruluşu 1986 yılına dayanan Bir hukuk firması olan Önal & Önal Hukuk Bürosu hukuki hizmetlerin yanı sıra önal&önal marka patent A.Ş. İle Marka, Patent ve Tasarım Hizmetleri ile Telif Hakkı Danışmanlığı alanlarında da gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yıllardır profesyonel hizmet sunmaktadır.
Başka kişi ve kurumlarca ticaret unvanlarının taklit edilmesi veya marka olarak tescil edilmesi haksız rekabet yaratabilir ve hatta halk nezdinde karışıklığa sebebiyet verebilir. Şirketleri çok büyük zararlara uğratabilecek olan bu gibi ihlallerin önüne geçilmesi ancak belirli sürelerde harekete geçmekle mümkündür, bir başka deyişle söz konusu hakların kullanılması , hak düşürücü sürelere tabidir. Önal & Önal Hukuk Bürosunun önerisi ciddi neticeleri olabilecek bu gibi hak kayıplarının önüne geçilmesi için alanında yetkin profesyonellerden destek alınmasıdır.