Patent, buluş için geçici bir koruma olanağı sağlayan yasal bir belgedir. Söz konusu buluş yeni bir ürün olabileceği gibi, bazı ürünlerin yapımında yeni metotlar ortaya koyan süreç yeniliklerini veya bir problemin çözümü için geliştirilen teknik çözümlemeleri de içerebilir. Patentin amacı teknolojik gelişmeyi teşvik etmek için bir koruma biçimi yaratmaktır[i]. Kısacası patent hakkı, patente konu buluşun başkaları tarafından üretimini, kullanımını, satımını ve ithalini önleme gibi hakları hakkı elinde tutana vermektedir. Hangi buluşların patent hakkına konu edilebileceği teknik ve özen gerektiren bir konudur. ÖNAL&ÖNAL MARKA PATENT OFİSİ sadece Türkiye’de değil başta Avrupa ve Rusya olmak üzere Peru'dan Vietnam'a, Dominik Cumhuriyeti’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar 150 ülkede marka ve patent konusunda uzman avukatlardan oluşan partnerleri ile marka ve patent tescili, marka ve patent başvurularına yapılan itirazlar ile bu itirazlara karşı görüş hazırlama, marka ve patentten kaynaklı davaların takibi ve marka ve patent ihlallerine karşı kanun yolu seçeneklerinin seri ve aktif olarak hayata geçirilmesi konularında hizmet vermektedir.
Hukukumuza (ve hukukumuzla paralel uluslararası hukuka) göre, patent ve patent başvuruları ortaklık ilişkisine konu olabilir; patent başvurusu ya da patent devredilebilir. Patent başvurusu ya da patent hakkını kullanmak isteyen kişi veya kişilere lisans hakkı tanınabilir. Böylece yukarıda bahsedilen hakların tamamı ya da bir kısmı patent sahibinden, yani lisans verenden, lisans alana geçecektir. Normalde patent hakkının ihlali niteliğinde sonuç doğuracak olan eylem ve işlemler usulüne uygun şekilde lisans alınması halinde ihlal sonucu doğurmayacaktır. Lisans, inhisari lisans veya inhisari olmayan lisans şeklinde verilebilir. Bu iki lisans türü temelde benzer olmakla birlikte kapsamları farklıdır. İnhisari lisans söz konusu olduğu zaman, lisans veren başkasına lisans veremeyecektir. Lisans sözleşmelerinin çeşitliliği dikkate alınarak en uygun lisans türünün belirlenmesi gerekmektedir. ÖNAL&ÖNAL MARKA PATENT OFİSİ, patent konusunda uzman avukatlardan oluşan partnerleri ile patent konularının yanı sıra lisans sözleşmeleri konusunda da müvekkillerine profesyonel destek sağlamaktadır.
Lisans sözleşmesi, klasik bir iki taraflı bir sözleşmedir. Bir tarafta lisans veren, diğer tarafta ise lisans alan bulunmaktadır. Lisan veren burada lisans verme hakkına sahip kişiyi ifade etmektedir. Sözleşmeye dayalı lisans verilmesi bazı temel esaslara bağlıdır. Patent lisans sözleşmelerinin sözleşmenin tarafları dışında kalan bir üçüncü kişi yararına yapılması da mümkündür. Lisans sözleşmeleri yazılı yapılmalı ve noterde tescil edilmeli; ayrıca söz konusu lisans sicile de kaydedilmelidir. Lisans sözleşmesinin usulüne aykırı yapılması hak kayıpları doğuracaktır; bununla birlikte lisans hakkının usulüne uygun tescil edilmemesinin de çok ağır sonuçları olabilir. Önal & Önal Hukuk Bürosunun önerisi, olası hak kayıplarının önüne geçilmesi için alanında yetkin profesyonellerden destek alınmasıdır.
[i] Gökovalı, U , Bozkurt, K . (2006). FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKKI (FSMH) OLARAK PATENTLER: DÜNYA VE TÜRKİYE AÇISINDAN TARİHSEL BİR BAKIŞ . Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , (17) , 135-146 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/musbed/issue/23522/250615