Rüçhan hakkı, ön alım hakkı anlamına gelir. Rüçhan marka hukukunda da aynı anlamda kullanılır. Fransa (France) , İngiltere (UK) , Almanya (Germany), Rusya (Russia) , Bulgaristan (Bulgaria) , Hollanda (Netherlands) , Belçika (Belgium) , Çin (China) , Hindistan (India) ABD (USA) gibi ülkeler dahil olmak üzere 192 devlet tarafından imzalanmış bulunan Marka ve Patent haklarını koruma altına alan Paris Sözleşmesine veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşmasına taraf devletlerden birinde markasını tescil ettirmek için başvuruda bulunan bir kişi/kurum başvuru esnasında rüçhan belgesi talep etmesi halinde rüçhan hakkına sahip olur.
Marka hukukunda, rüçhan hakkının kazanılmasında başvuru dışında, ikinci bir yol daha vardır; bu yol markanın sergilenmiş olmasıdır. Uygulamada buna sergi rüçhanı denir. Markanın kullanılacağı mal veya hizmetler, sergide görünür şekilde, resmî açılış tarihinden önce markayla birlikte teşhir edilmişse rüçhan hakkı doğar.
Marka sahibi rüçhan hakkını kullanarak başvuru tarihinden sonra 6 ay içinde (markanın tescil edilmesi beklenmez ve 6 aylık süre hak düşürücü süredir.) Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşmasına taraf devletlerden birinde markayı tescil ettirmek için başvurulması halinde ilk başvuruya dayanarak öncelik hakkı talep edebilir. Sergi rüçhanına dayanılarak başvuru yapılması halinde ise rüçhan hakkının kullanılması gereken 6 aylık süre malların teşhir edilmesiyle başlar.
Bu durumda markanın korunması, tescil için yapılmış ilk başvuru ile başlamış olur. Bu 6 aylık süre içinde 3.kişiler tarafından yapılan başvuru ve tesciller hüküm ifade etmez.
Daha iyi anlaşılması için bir örnek vermek gerekirse, Fransa’da 01.01.2019 tarihinde, rüçhan belgesi alınarak bir “a” markasının tescili için başvuru yapıldığını düşünelim, bu başvurunun numarası 1 olsun. Daha sonra 02.01.2019 tarihinde başka bir kişi/kurum tarafından aynı “a” markası için Türkiye’de marka başvurusu yapıldığını, 01.04.2019 tarihinde markanın tescil edildiğini var sayalım, bu tescile de 2 numarasını verelim. Sonra 30.05.2019 tarihinde Fransa’daki 1 numaralı marka başvurusuna dayanılarak Türkiye’de usulüne uygun rüçhanlı başvuru yapılırsa 2 numaralı marka başvurusu ve tescili hükümsüz hale gelir.
Marka ve Patent konusunda uluslararası firmaların marka vekilliğini uzun yıllardır başarıyla sürdürerek uluslararası marka/patent tescillerinde Yurtdışında 150’nin üzerindeki ülkede bulunan partnerleri ile birlikte tüm dünyada marka ve patent alanında başarıyla hizmet veren Onal&Onal IP uzman marka ve patent vekilleri aracılığı ile marka ve patentinizin tescili ve korunması aşamalarında her türlü işlemi tecrübesi ve özeni ile fark yaratarak yerine getirir.