Lisansı bir fikri mülkiyet hakkı sahibinin, o hakkın kullanılmasını belirli bir bedel karşılığında bir 3. Kişi ile paylaşmayı kabul etmesi olarak tanımlayabiliriz. Dolayısı ile lisans sözleşmeleri de bu konu ile ilgili hususları düzenleyen sözleşmelerdir. 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda lisans ve lisans sözleşmeleri ile ilgili hükümler getirilmiştir. Bu kapsamda kanunen fikri mülkiyet hakkı olarak tanımlanan marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım lisans sözleşmelerine konu olabilirken coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları lisans sözleşmelerine konu olamazlar.
Lisans Sözleşmeleri iki şekilde yapılabilir, bunlar;
Kanuna göre aksi belirtilmediği halde yapılan lisans sözleşmeleri inhisari değildir ve yine kanuna göre aksi kararlaştırılmadığı takdirde lisans sahipleri lisanstan doğan haklarını 3. Kişilere devredemez veya alt lisans veremez.
Lisans sözleşmesi sonucunda lisans alan lisansını aldığı fikri mülkiyet hakkının kalitesini korumaya yönelik önlemleri almak durumundadır. Aksi halde lisans veren, kanun kapsamında doğan haklarını lisans alana karşı ileri sürebilir. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda üçüncü bir kişi tarafından sınai mülkiyet hakkına tecavüz edilmesi durumunda, inhisari lisans sahibinin, sınai mülkiyet hakkı sahibinin açabileceği bütün davaları kendi adına açabileceği düzenlenmiştir.
Lisans sözleşmeleri bölgesel olabildiği gibi dünya çapında da yapılabilir. Bilindiği üzere günümüzde fikri haklar sadece belirli bölgelerde değil dünya çapında tescillere konu olmaktadır. Bu bağlamda söz gelimi, bir markanın 20 ülkede tescilli olması durumunda bu 20 ülke içinde lisans sözleşmesi yapılması mümkündür.
Lisans sözleşmelerinin işinin ehli marka ve patent vekilleri tarafından yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple, tecrübe ve özeni ile fark yaratan Onal&Onal IP’nin alanında uzman marka ve patent vekilleri tarafından hazırlanan lisans sözleşmeleri tarafların isteklerine, kanunlara ve kullanıma en uygun şekilde düzenlenerek fark yaratmaktadır.