5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (“FSEK”) 1 Ocak 1952 tarihinden beri uygulamadadır. Bununla birlikte telif haklarını korumak için uluslararası yollara başvurulması da mümkündür – hızla gelişen teknoloji ve kültürler arasındaki etkileşimin artması ile eserlerin ve eserlerden doğan hakların uluslararası arenada da korunması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Türkiye, Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Korunmasına İlişkin Bern Sözleşmesi’ne, Roma Sözleşmesi’ne, WIPO Telif Hakları Sözleşmesi’ne, WIPO İcralar ve Fonogramlar Sözleşmesi’ne ve Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması’na taraftır. ÖNAL&ÖNAL MARKA PATENT ve HUKUK OFİSİ, yalnızca Türkiye’de değil; başta Avrupa ve Rusya olmak üzere 150 ülkede telif hakları konusunda uzman avukatlardan oluşan partnerleri ile hizmet vermektedir.
FSEK ile asıl olarak eser sahiplerinin eserleri üzerindeki mali ve manevi haklarını belirlemek, düzenlemek ve korumak amacı güdülmektedir. Bir yaratının FSEK kapsamında ‘eser’ olarak kabul edilebilmesi için bu yaratının sahibinin özelliklerini taşımasının yanı sıra kanunda sayılan gruplardan birine girmesi gerekmektedir. Kanuna göre ilim ve edebiyat eserleri, musiki eserleri, güzel sanat eserleri ve sinema eserleri ‘eser’ kapsamında değerlendirilmektedir.
Bununla birlikte, kanun kapsamında ‘eser’ statüsünü haiz olmasa da FSEK kapsamında korunan yaratılar (ürünler) bulunmaktadır. FSEK kapsamında düzenlenmiş olan 'işaret, resim veya ses nakline yarayan araçlar', 'mektup, hatıra ve benzeri yazılar' ve 'resim ve portreler' eser niteliği taşımamakla birlikte FSEK kapsamında korunmaktadır.
Eserler üzerindeki mali ve manevi haklar farklı kişiye ait olabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki eser üzerinde mali hakkı bulunan yapımcı, yayıncı, telif hakkı sahipleri vb. kişi ve kurumlar ‘eser sahibi’ sıfatını haiz değildir. Kanuna göre eser sahibi, eseri meydana getiren kişidir.
Eser sahibinin yarattığı eser üzerinde mali ve manevi hakları vardır. Önal & Önal Marka Patent Ofisi, fikri ve sınai haklar hukuku konusunda Marka ve Patent vekili de olan konunun uzmanı avukatlardan oluşmakta ,Marka ve Patent ve telif hakları alanında da hak sahiplerine koruma ve haklarını elde etme noktasında profesyonel destek sağlamaktadır. Eser sahibinin eser üzerindeki mali ve manevi hakları kanunda sayılmış olmakla birlikte uygulamada çeşitli problemlerle karşılaşılması mümkündür. Özellikle mali hakların devredilmesinden doğabilecek sorunların en aza indirgenmesi için sözleşmelerin dikkatle oluşturulması ve gerektiğinde hukuki yollara başvurularak zararın en aza indirgenmesi gerekmektedir. ÖNAL&ÖNAL MARKA PATENT HUKUK OFİSİ, ve Hukuk Bürosunun önerisi, olası hak kayıplarının önüne geçilmesi için alanında yetkin profesyonellerden destek alınmasıdır.